Liderul opoziției ruse, Andrei Pivovarov, a fost condamnat vineri la patru ani de închisoare, la mai mult de un an de la arestarea sa, în timp ce, în ultimele săptămâni, un tăvălug judiciar a măturat ultimele figuri ale opoziției ruse, potrivit AFP.

Inchisoare din RusiaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Pivovarov a fost condamnat, pe baza unor postări pe Facebook, pentru că a făcut campanie pentru o organizație interzisă.

"Andrei Pivovarov a fost condamnat la patru ani de închisoare într-o colonie penală cu interdicția de a desfășura activități social-politice pe o perioadă de opt ani", a scris echipa sa pe contul de Twitter în numele său.

"După ce a analizat materialele cauzei, examinând numeroasele probe admisibile prezentate de părți, instanța a ajuns la concluzia că vinovăția acuzatului a fost dovedită", a declarat serviciul de presă al instanței, citat de agenția TASS.

La 31 mai 2021 , reprezentanții forțelor de ordine l-au scos pe Pivovarov dintr-un avion gata să decoleze de la Sankt Petersburg spre Varșovia.

Cu câteva zile mai devreme, el a anunțat autodizolvarea organizației sale Otkritaïa Rossia (Rusia deschisă), legată de fostul oligarh și opozant în exil Mihail Hodorkovski, care a petrecut ani de zile în închisoare în Rusia.

Pivovarov anunțase că își dizolvă mișcarea deoarece se aștepta ca aceasta să fie clasificată drept "indezirabilă", ceea ce ar fi expus activiștii, membrii și angajații la acțiuni în justiție.

După arestarea sa, a fost transferat la închisoarea din sudul Rusiei, la Krasnodar, unde a fost judecat.

"Acest dosar împotriva mea este o pură răzbunare din cauza opiniilor mele, a activităților mele politice", a declarat opozantul în vârstă de 40 de ani în ultima zi a procesului său, la 11 iulie, denunțând urmărirea politică a criticilor lui Vladimir Putin.

Spunând că în acea zi era sigur că va primi o pedeapsă cu închisoarea, el a spus că nu are "nicio îndoială că în final Rusia va fi liberă". Chiar dacă este un drum lung.

Din celula sa, el a făcut campanie pentru alegerile parlamentare din septembrie 2021 sub sloganul "mai puternic decât frica", echipa sa prezentându-l drept "candidatul încătușat".

Arestarea sa a avut loc în mijlocul unei campanii de reprimare a organizațiilor de opoziție în perioada premergătoare alegerilor legislative. La scurt timp după încarcerarea sa, toate structurile opozantului numărul unu al Kremlinului, Alexei Navalni, au fost interzise pentru extremism.