Președintele Volodimir Zelenski cere lămuriri cu privire la procedura de obținere a oricăror permise pentru cei obligați la serviciul militar, recruți și rezerviști, după ce Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat pe 5 iulie că aceștia pot părăsi locul de reședință doar dacă obțin permisiunea de la biroul local de înregistrare și înrolare militară, relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Dragi cetățeni – recrutați și cei obligați la serviciul militar! Vă reamintesc că suntem în război. Statul dumneavoastră are nevoie de voi! Toți cei care încă nu sunt în registrul militar sau nu au fost reintegrați ar trebui să o facă. Aceia dintre voi care intenționează să călătorească în afara districtelor și regiunilor dumneavoastră ar trebui să obțină permisiunea centrului teritorial de recrutare”, a spus generalul Valeri Zalujnîi, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei.

El a publicat documente care ar reglementa procedura de acordare a autorizației.

Ulterior, Zelenski a spus în timpul unui discurs ca „roagă” Statul Major să nu mai ia astfel de decizii fără el în viitor.

„Am instruit ministrul apărării, șeful Statului Major General și comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei să-mi raporteze mâine toate detaliile privind decizia de aprobare a procedurii de obținere a oricăror autorizații pentru cei răspunzători de serviciul militar, recruți și rezerviști... Rog Statul Major să nu ia astfel de decizii fără mine pe viitor”.