Separatiștii susținuți de ruși au confiscat două nave sub pavilion străin în orașul-port Mariupol, din estul Ucrainei, spunând că sunt acum „proprietate de stat”, în primele astfel de măsuri împotriva transportului comercial, relatează Reuters.

O navă în portul Mariupol din UcrainaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Mariupol, care se află pe coasta de sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forțelor ruse și separatiste în mai. Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, luptă pentru a pune mâna pe regiunile Doneţk şi Lugansk.

Autoproclamata Republică Populară Donețk, prin intermediul ministerului său de externe, a informat două companii de transport maritim că navele lor au făcut obiectul „însușirii forțate de bunuri mobile cu transformare forțată în proprietate de stat”, fără nicio compensație pentru proprietari, potrivit a două scrisori separate.

Oficialii din Donețk nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii trimisă prin e-mail, în timp ce alții nu au putut fi contactați prin telefon.

Smarta Shipping, proprietarul vasului vrac Smarta, sub pavilion liberian, una dintre cele două nave confiscate, a declarat că a fost informat despre sechestru prin e-mail pe 30 iunie, considerând-o ilegală și „împotriva tuturor normelor dreptului internațional”.

„O astfel de însuşire forţată încalcă drepturile fundamentale ale omului în ceea ce priveşte drepturile de proprietate”, a spus compania într-un comunicat.

„O astfel de acțiune reprezintă o amenințare serioasă la adresa transportului maritim și a siguranței maritime”.

Compania a spus că Smarta a sosit la Mariupol pe 21 februarie pentru a încărca oțel și a fost lovit de obuze pe 20 martie, deteriorând nava.

Se spunea că echipajul de 19 membri a fost dus cu forța de armata rusă la Donețk și eliberat o lună mai târziu.

Celălalt vas confiscat este Blue Star I, sub pavilion Panama, potrivit scrisorii.

Urmărește ultimele evoluții din a 132-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.