Forțele ruse au bombardat marți o piață și o zonă rezidențială din orașul Slaviansk, din estul Ucrainei, ucigând cel puțin două persoane și rănind șapte, potrivit oficialilor, relatează Reuters.

piata din Slaviasnk bombardata de rusiFoto: Captura video

Forțele ruse au bombardat marți o piață din centrul orașului Slaviansk, din estul Ucrainei, ucigând o femeie și rănind cel puțin alte trei persoane, a anunțat poliția, relatează Reuters.

Un reporter Reuters aflat la fața locului a văzut cum fum galben iese dintr-un magazin de consumabile auto, iar flăcările au cuprins mai multe tarabe, în timp ce pompierii încercau să stingă incendiul.

Nu a fost imediat clar ce fel de muniție a fost folosită în atacul asupra orașului din prima linie din regiunea Donețk sau câți oameni erau la piață când a fost lovită.

Poliția a spus că piața fusese închisă, dar că unele magazine erau încă deschise.

„Împreună cu poliția documentăm bombardarea orașului”, a declarat pentru Reuters procurorul Oleksandr Bakumenko, care se afla la piață după atac și purta o vestă pe care scria „anchetator crime de război”.

Primarul Slaviansk, Vadym Lyakh, a declarat pe Facebook că orașul a fost supus bombardamentelor masive și a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

Rusia a negat că a vizat civili de când a invadat Ucraina, pe 24 februarie. Ucraina spune că Rusia a folosit rachete fără precizie din epoca sovietică pentru a lovi infrastructura militară și critică, ucigând mulți civili.

Marți s-au împlinit opt ani de la recucerirea de către Ucraina a Slaviansk-ului de la forțele pro-ruse ale autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Rusia și-a asigurat controlul aproape complet asupra regiunii vecine Lugansk și își îndreaptă atenția către Slaviansk ca o poartă de acces pentru a captura restul regiunii Donețk. Acesta a tras mai multe salve de rachete în Slaviansk în ultimele zile.

Într-un cartier rezidențial din altă parte a orașului, mai multe case au fost avariate, iar pompierii luptau cu flăcările într-o casă după ce rușii au aruncat cu o rachetă.

Salvatorii au spus că cel puțin două persoane au fost transportate la spital în urma acelui atac.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat într-un briefing că forțele ruse își concentrează eforturile asupra regiunilor Lugansk și Donețk, trăgând cu artilerie de-a lungul întregii linii a frontului. El a spus că armata ucraineană încearcă să împiedice Rusia să creeze condiții pentru a lansa un atac asupra Slavianskului.

Primarul orașului, Vadym Lyakh, spunea luni că orașul regiunii Donețk a devenit prima linie a frontului războiului condus de Rusia în Ucraina.

„Orașul a devenit deja o linie de front. Acum este foarte important să evacuăm cât mai mulți oameni", a spus el luni într-un interviu pentru Espresso, potrivit Unian.net.

Urmărește ultimele evoluții din a 132-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.