Serghei Eliseev, care până acum a fost prim-adjunct al şefului de guvern în regiunea rusă Kaliningrad, dar și fost agent al Serviciului Federal de Securitate a preluat marţi conducerea guvernului în regiunea ucraineană Herson, ocupată de forţele ruse, informează AFP. Adjunctul noului lider va fi un fost deputat ucrainean.

Herson, ocupat de rusiFoto: Nexta

Serghei Eliseev, care până acum a fost prim-adjunct al şefului de guvern în regiunea rusă Kaliningrad, ”a devenit şeful guvernului regiunii Herson”, a anunţat luni seara, pe Telegram, Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie rusă, scrie Agerpres. Guvernul lui Eliseev îşi preia atribuţiile marţi, a adăugat Saldo.

Licenţiat al Academiei FSB, Eliseev, în vârstă de 51 de ani, a activat în cadrul acestui serviciu de securitate în funcţii neprecizate, potrivit site-ului regiunii Kaliningrad.

Un fost deputat ucrainean a fost numit adjunctul noului șef

Aleksei Kovaliov, fost deputat ucrainean care a trecut de partea Moscovei şi care a supravieţuit la sfârşitul lui iunie unei tentative de asasinat, a fost numit adjunctul lui Eliseev, pentru probleme de agricultură. „Rusia este aici pentru totdeauna”, a declarat el.

După ce a ocupat regiunea Herson, Moscova duce o politică de rusificare: a fost introdusă rubla, au fost emise paşapoarte ruseşti, o bancă rusă şi-a deschis aici filială la sfârşitul lui iunie, vocile critice sunt reprimate şi activitatea economică este în mare parte sub controlul administraţiei de ocupaţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin afirmase atunci când lansase ofensiva împotriva Ucrainei că ţara sa nu o va ocupa. De atunci, Kremlinul se limitează la a spune că locuitorii îşi vor alege viitorul, dând de înţeles că este astfel favorabil unui referendum pentru organizarea unei anexări, precum cea a Peninsulei Crimeea.

Marionetele Rusiei din Herson sunt țintele unor atentate

Însă, în paralel, mai multe atentate au vizat în ultimele săptămâni reprezentanţi subordonaţi Kremlinului în zonele ocupate, precum cel care l-a vizat pe Aleksei Kovaliov.

Oficialii americani spun că un număr de trei tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruși în ultimele două săptămâni sugerează o mișcare de rezistență în plină expansiune împotriva autorităților pro-ruse care ocupă părți din sudul Ucrainei, transmite CNN.

Deși până acum e vorba doar de câteva incidente izolate în orașul Herson, oficialii americani spun că rezistența s-ar putea transforma într-o contrainsurgență mai amplă, care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile recent capturate în întreaga Ucraină.

La sfârșitul lunii iunie, un oficial din administrația impusă de ruși la Herson a fost ucis după ce o mașină-capcană a sărit în aer, fiind vorba despre un asasinat, a declarat șeful adjunct al administrației pentru Reuters.

În aceeși perioadă, Iurii Turulov, un protejat al ocupanților din Ciornobaiivka, regiunea Herson, care a fost numit șef al administrației locale, a fost ținta unui atentat, a anunțat administrația regională de stat din Herson, potrivit Suspilne.

De asemenea, forţele ucrainene au trecut din nou la ofensivă în regiunea Herson şi au recucerit teren în faţa ruşilor.

----------