Banca Europeană de Investiții propune o structură de finanțare folosită anterior în timpul pandemiei COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei cu investiții de până la 100 de miliarde de euro, potrivit unui document consultat de Reuters.

Banca Europeană de InvestițiiFoto: Dreamstime.com

Fondul ar urmări să aibă o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

Garanțiile, în special, ar avea un efect multiplu, conducând la proiecte de infrastructură în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, potrivit documentului, aproximativ jumătate din nevoile imediate ale Ucrainei.

Propunerea BEI urmează să fie prezentată luni, în prima zi a Conferinței internaționale de redresare a Ucrainei, care se desfășoară în Elveția și care are ca scop furnizarea de resurse pentru Ucraina și sprijinirea redresării postbelice.

Banca Europeană de Investiții propune un fond care să funcționeze ca cel utilizat în cazul pandemiei COVID-19 pentru a garanta finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Comisia Europeană trebuie să-și dea avizul

Fondul ar putea contribui la reconstrucția podurilor sau la renovarea serviciilor de apă potabilă sau de apă uzată, în special pentru orașele a căror populație s-a extins din cauza migrației din alte părți ale Ucrainei din cauza invaziei.

De asemenea, proiectele ar putea fi axate pe facilitarea exporturilor Ucrainei sau pe infrastructurile sale energetice și digitale.

Fondul este, de asemenea, conceput pentru a încuraja întreprinderile private care ar considera probabil că finanțarea investițiilor în Ucraina este prea riscantă.

Utilizarea acestui instrument folosit anterior în timpul pandemiei COVID-19 înseamnă că poate fi pus în aplicare mai rapid, astfel încât investițiile inițiale ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului.

Comisia Europeană trebuie mai întâi să își dea avizul, iar apoi o majoritate a țărilor UE trebuie să aprobe planul.

Ulterior, statele UE ar urma să decidă dacă vor contribui sau nu la fond.

Sursă foto: DreamsTime.com