Oficialii americani spun că un trei tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruși în ultimele două săptămâni sugerează o mișcare de rezistență în plină expansiune împotriva autorităților pro-ruse care ocupă părți din sudul Ucrainei, transmite CNN.

Orasul HersonFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

Deși până acum e vorba doar de câteva incidente izolate în orașul Herson, oficialii americani spun că rezistența s-ar putea transforma într-o contrainsurgență mai amplă, care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile recent capturate în întreaga Ucraină.

Kremlinul „se confruntă cu o activitate partizană în creștere în sudul Ucrainei", a declarat Avril Haines, director al serviciilor naționale de informații.

SUA consideră că Rusia nu are suficiente forțe în Herson pentru a ocupa și controla efectiv regiunea, a declarat un oficial american, mai ales după ce și-a retras forțele din zonă pentru lupta din est în Donbas.

Un alt oficial american a declarat pentru CNN că această mișcare ar fi putut oferi partizanilor ucraineni o fereastră în care să atace oficialii ruși instalați la nivel local.

O regiune crucială pentru controlarea coastei ucrainene

Ucraina a efectuat, de asemenea, contraatacuri limitate în apropiere de Herson, punând și mai mult la încercare forțele rusești.

Regiunea este crucială pentru controlul Rusiei asupra coastei ucrainene a Mării Negre și a accesului la peninsula Crimeea.

Nu este clar câte forțe rusești se află în Herson sau în apropiere, dar o ocupație împotriva unei populații locale ostile necesită mult mai mulți soldați decât o ocupare pașnică a unui teritoriu.

Liderii Rusiei au acordat prioritate campaniei militare în detrimentul oricărei aparențe de guvernare.

„Este clar că nu este ceva în care sunt capabili să investească în acest moment", a declarat un oficial american.

___