Planul de reconstrucţie al Ucrainei, care va fi discutat luni şi marţi în Elveţia, ar trebui să includă un capitol de mediu în vederea restabilirii ecosistemelor devastate de război, a estimat vineri comisarul european Virginijus Sinkevicius, care a vorbit despre un „ecocid” în cursul unei recente vizite în această ţară în război, relatează AFP și Agerpres.

Război în UcrainaFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Distrugeri masive de păduri, terenuri agricole minate şi poluate de substanţele chimice răspândite de arme şi muniţii, cursuri de apă şi soluri contaminate în jurul siturilor industriale bombardate... Pe lângă bilanţul uman şi infrastructurile devastate, mediul plăteşte un tribut greu în Ucraina, a declarat comisarul de mediu într-un interviu pentru AFP.

"Trebuie să vedem amploarea dezastrului provocat de strategia rusă: există vieţi şi destine umane distruse, familii separate şi, de asemenea, pagube de mediu. Când ajungi într-o pădure şi vezi 700 de hectare distruse, reduse la tranşee, este ceva care te bulversează, este o crimă de mare anvergură", a spus el.

Pe 23 iunie, comisarul european Virginijus Sinkevicius a constatat aceste pagube în spaţiul forestier din jurul Kievului. "Va dura generaţii pentru a repara acest ecocid. Dar o vom face. Ucraina îşi va regăsi mediul unic", a declarat el pe Twitter, chiar dacă calificativul de ecocid lipseşte din aparatul legislativ al UE.

"Acest cost de mediu creşte în fiecare zi mai mult, pentru că măsurile barbare ale părţii ruse nu se opresc: ei bombardează uzine chimice, ameninţă şi ocupă centrale nucleare, atacă instalaţii de tratare a apei şi lasă să se scurgă apele uzate", a comentat comisarul european.

"Deci nivelurile de poluare nu fac decât să crească" şi, pe lângă bombele şi alte muniţii lansate pe teritoriul ucrainean, "există mii de tone de material militar rus distrus, deşeuri metalice cu petrol ars" şi substanţe potenţial toxice, a explicat el.

O conferinţă reuneşte săptămâna viitoare la Lugano, în Elveţia, ţări aliate Ucrainei, instituţii internaţionale şi sectorul privat pentru a pune bazele unui "plan Marshall" de reconstrucţie şi acest program ar trebui "obligatoriu" să includă un capitol de mediu, estimează Virginijus Sinkevicius.

"Se va ţine cont de acest lucru (...) Lucrăm îndeaproape cu guvernul ucrainean asupra metodologiei pentru a colecta noi informaţii", a subliniat el, declarându-se însă incapabil să stabilească o sumă necesară pentru acţiunile în vederea refacerii ecosistemelor distruse - replantarea pădurilor, depoluarea terenurilor şi a cursurilor de apă.

"Avem o oportunitate unică de a reconstrui această ţară într-un mod mai curat, dar, în acelaşi timp, dacă putem reconstrui infrastructuri, sunt necesare sute de ani pentru ca pădurile să se refacă", a subliniat el.

___