Diplomația rusă a ironizat vineri anunțul UNESCO potrivit căruia cultura borșului din Ucraina este în pericol, anunț salutat ca o victorie a Kievului în plin conflict armat cu Moscova, potrivit AFP.

Maria ZakharovaFoto: mid.ru

"Dacă ar trebui să explic lumii ce este naționalismul contemporan de la Kiev, aș menționa acest fapt: humusul și pilaful de orez sunt recunoscute ca fiind mâncărurile naționale ale mai multor țări. Dar, după cum înțeleg eu, ucrainizarea se aplică la orice. Ce va urma? Porcii vor fi recunoscuți ca produs național ucrainean?", a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Cultura borșului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis vineri organizația ONU, în condițiile în care războiul din Ucraina amenință „viabilitatea” tradiției din jurul acestei ciorbe din sfeclă roșie.

Existența acestei ciorbe în sine nu este cu siguranță în pericol, dar moștenirea umană și vie asociată borșului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populațiilor de a practica, transmite moștenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictul armat, în special din cauza strămutării forțate a comunităților”, a explicat raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

___