​Steagul Uniunii Europene a fost adus vineri dimineață în parlamentul ucrainean în aplauzele membrilor Radei Supreme. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, într-un discurs în fața parlamentului ucrainean, că Ucraina are „un drum lung de urmat” pentru candidatura sa de a deveni membru al Uniunii Europene, dar că „Europa va fi alături de ea la fiecare pas”, relatează The Guardian. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că drumul Ucrainei către aderarea la Uniunea Europeană „nu ar trebui să dureze ani sau decenii".

HotNews.roFoto: Hotnews

Ucraina are acum o „perspectivă europeană foarte clară" în urma deciziei UE de a acorda țării statutul de țară candidată, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit în fața parlamentului ucrainean.

„Ucraina are acum o perspectivă europeană foarte clară. Iar Ucraina este o țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană, ceva ce părea aproape de neimaginat în urmă cu doar cinci luni", a declarat von der Leyen într-un discurs prin legătură video în fața adunării.

„Este un moment pentru a sărbători această piatră de hotar istorică, o victorie a hotărârii și o victorie pentru întreaga mișcare care a început acum opt ani pe Maidan", a adăugat ea.

Potrivit Reuters, Ursula von der Leyen a enumerat printre măsurile urgente necesare pe care trebuie să le ia Ucraina se numără adoptarea unei legi a presei, punerea în aplicare a unor noi reguli care să reducă influența excesivă a oligarhilor și numirea unor oficiali anticorupție de top.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că drumul Ucrainei către aderarea la Uniunea Europeană „nu ar trebui să dureze ani sau decenii" și a promis că va face ca procesul urmat de Ucraina să fie „perfect".

  • „Astăzi, împreună cu președintele Radei Supreme a Ucrainei și cu prim-ministrul, semnăm o declarație comună, care reprezintă un semnal de unitate a tuturor ramurilor guvernului și o dovadă a hotărârii noastre de a atinge obiectivul strategic al Ucrainei de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
  • Iar semnarea acestei declarații ar trebui să însemne același lucru cu semnarea unei cereri de aderare în a cincea zi de război.
  • Trebuie să depășim rapid această cale. Să facem ca partea noastră de muncă să fie perfectă. Pentru a le permite prietenilor noștri din Uniunea Europeană să ia o altă decizie istorică pentru noi la fel de repede și într-un mod consolidat”, a scris Zelenski.

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a declarat vineri că i s-a împlinit visul și a descris acest momentul ca fiind istoric.

„Steagul Uniunii Europene se află acum în Parlamentul ucrainean. A fost visul meu. A devenit realitate. Și voi adăuga: Rada Supremă merită steagul UE atât ca culoare, cât și ca semnificație”, a scris președintele parlamentului ucrainean pe Twitter.

Matti Maasikas, ambasadorul UE în Ucraina, a descris pe Twitter că momentul în care steagul Uniunii Europene a fost adus în parlamentul ucrainean a fost „emoționant până la lacrimi".

-------------