Forțele rusești s-au retras din Insula Șerpilor pe 30 iunie, iar ministerul rus al Apărării a susținut că retragerea este „un gest de bunăvoință.", fără să recunoască motivul real al retragerii, bombardamentele ucrainene, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înfrângerea rusă pe Insula Șerpilor va ușura o parte din presiunea de pe coasta ucraineană prin îndepărtarea sistemelor rusești de apărare aeriană și de rachete anti-navă de pe insulă.

Cu toate acestea, retragerea în sine nu va pune capăt blocadei maritime, deoarece forțele rusești au acces la sisteme anti-navă terestre în Crimeea și în vestul regiunii Herson, care pot viza în continuare încărcăturile ucrainene, și mai au și nave din flota Mări Negre.

Blogosfera rusă apără decizia de retragere de pe Insula Șerpilor

Bloggerii militari ruși au apărat în mod aproape unanim decizia Rusiei de a retrage trupele și echipamentele de pe insulă, susținând că forțele rusești au ca prioritate „eliberarea Donbasului."

Unii au afirmat că forțele rusești nu au suficiente capacități pentru a distruge trupele de coastă ucrainene, iar alții au susținut că forțele rusești vor avea mai mult succes în a-i lovi pe ucraineni atunci când vor încerca să își desfășoare propriile trupe pe insulă.

Acești bloggeri au criticat anterior comandamentul militar rus pentru că nu s-a retras pentru a economisi echipamente și efective și sunt probabil mulțumiți de retragerea rusă de pe Insula Șerpilor.

Urmând linia Kremlinului, ei nu au recunoscut rolul pe care l-au jucat loviturile ucrainene împotriva insulei în a obliga forțele rusești să se retragă.

Kadîrov creează noi batalioane de luptă

Autoritățile ruse continuă să impulsioneze sprijinul entităților proxy pentru a susține eforturile de generare de forțe.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat la 29 iunie că un alt batalion special Akhmat, batalionul Vostok (est)-Akhmat, a fost format cu succes și se va deplasa în scurt timp la punctul său de desfășurare permanentă și va începe serviciul activ.

După cum a raportat ISW la 28 iunie, Kadîrov a declarat că intenționează să formeze patru noi batalioane de operațiuni speciale Akhmat și a anunțat formarea batalionului Zapad (vest)-Akhmat la începutul acestei săptămâni.

Principalele concluzii de la ISW:

Trupele rusești au obținut câștiguri limitate în interiorul rafinăriei de petrol Lysychansk și în jurul Lysychansk.

Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la sud și est de Bakhmut și la nord de Slovyansk.

Trupele de invazie au continuat eforturile de a recâștiga controlul asupra așezărilor de la nord de orașul Harkov.

Contraofensivele ucrainene continuă să forțeze trupele rusești de pe axa sudică să acorde prioritate operațiunilor defensive.

Autoritățile ruse de ocupație au luat măsuri pentru a asigura continuarea integrării economice și financiare a zonelor ocupate în sistemul rusesc.

-------------