Franța va livra în curând încă șase 6 tunuri autopropulsate CAESAR pentru a ajuta Uraina să lupte împotriva Rusiei, a declarat joi, la finalul summitului NATO de la Madrid, președintele Emmanuel Macron, citat de Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron poartă o discuție cu președintele american Joe Biden, la summitul G7Foto: Lukas Barth / AP / Profimedia

La începutul acestei săptămâni, președintele american Joe Biden a promis mai multe trupe americane, avioane de război și nave de război pentru Europa, deoarece NATO a convenit asupra celei mai mari măsuri de descurajare de la Războiul Rece, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Macron a mai declarat că Rusia nu trebuie să câștige războiul din Ucraina pentru că asta ar periclita securitatea Uniunii Europene.

Criticat în trecut pentru declarațiile privind războiul cu Ucraina și menținerea unui dialog cu Putin, el a mai spus că sprijinul pentru Ucraina nu poate fi oprit pentru că lupta ucrainenilor este lupta Uniunii Europene și a NATO.

El a punctat și decizia summitului de la Madrid de a întări Flancul Estic (Franța a trimis grup de luptă în România la începutul războiului n.red) este un răspuns la agresiunea Rusiei, iar extinderea alianței în nord, prin admiterea Finlandei și Suediei, este un semnal pentru Putin că strategia sa este greșită și se întoarce împotriva propriilor interese.

Liderul francez a mai arătat, referitor la discuțiile de la summit, că, deși NATO nu este o alianță îndreptată împotriva Chinei, ”trebuie să luăm în considerare provocările sistemice pe care le ridică China”.

În ceea ce privește criza alimentară, Macron a precizat că s-a discutat ca cerealele din Ucraina să fie redirecționate prin Moldova și România, fiind însă necesară găsirea de noi rute alternative.