Aliații NATO sunt pregătiți să sprijine Ucraina pe termen lung, a declarat miercuri secretarul general Jens Stoltenberg, în timp ce a anunțat sprijin militar suplimentar pentru Kiev, relatează Reuters.

Foto:

„Ucraina se poate baza pe noi atât timp cât este nevoie”, a spus el reporterilor în a doua zi a summit-ului NATO de la Madrid.

El a spus că liderii au convenit asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina, inclusiv comunicații securizate, combustibil, consumabile medicale, echipamente anti-mine și sute de sisteme anti-drone.

  • „Liderii NATO au luat decizia de a întări alianța în aceste momente cruciale pentru securitate. Războiului lui Putin a creat cea mai mare criză de securitate în Europa de la Al Doilea Război Mondial. NATO a răspuns cu putere unitar. Curajul președintelui Zelenski este o inspirație pentru noi.
  • Ucraina se poate baza pe noi oricât este nevoie. Aliații vor furniza ajutor militar și financiar. Liderii au fost de acord să întărească sprijinul”, a spus Stoltenberg.
  • "Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni posibil. Subminează grav securitatea și stabilitatea internațională. Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Cruzimea îngrozitoare a Rusiei a cauzat suferințe umane imense și deplasări masive, afectând în mod disproporționat femeile și copiii. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru această catastrofă umanitară. Rusia trebuie să permită acces umanitar sigur, nestingherit și susținut. Aliații lucrează cu părțile interesate relevante din comunitatea internațională pentru a-i trage la răspundere pe toți cei responsabili pentru crime de război, inclusiv violența sexuală legată de conflict. De asemenea, Rusia a exacerbat în mod intenționat o criză alimentară și energetică, care afectează miliarde de oameni din întreaga lume, inclusiv prin acțiunile sale militare. Aliații lucrează îndeaproape pentru a sprijini eforturile internaționale pentru a permite exporturile de cereale ucrainene și pentru a atenua criza alimentară globală. Vom continua să contracarăm minciunile Rusiei și să respingem retorica sa iresponsabilă. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina. Belarus trebuie să-și pună capăt complicității în acest război.", au spus liderii NATO într-o declarație comună publicată cu ocazia summitului lor de la Madrid.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.