NATO și-a consolidat prezența în porțiunea estică a alianței, numărul trupelor ajungând acolo aproape de 10.000, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina, potrivit turcilor de la Anadolu.

Exercitii NATO in Marea NeagraFoto: MApN

Alianța a dat detalii despre numărul soldaților de pe flancul estic, parte a misiunii de apărare și descurajare pe termen lung, care va fi pe agenda reuniunii de trei zile de la Madrid, citează Rador.

În total sunt 9.641 de trupe - în creștere de la 4.000 - repartizate în opt grupe de luptă multinaționale din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, conform NATO.

Germania a detașat cele mai multe trupe dintre cele peste 20 de țări care au făcut-o, trimițând 1.315 de militari în Lituania și Slovacia. E urmată de SUA, care au 1.165 de soldați în Polonia, Bulgaria, Ungaria și România, și Regatul Unit, cu 1.122 trupe în Estonia și Polonia.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat luni că alianța „va transforma Forța de Reacție NATO și ne vom mări numărul forțelor de înaltă pregătire cu mult peste 300.000”.

-----------