Primarul Kievului, Vitali Klitschko, prezent marţi la summitul NATO de la Madrid, a cerut ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice să „accelereze” livrările de arme către Ucraina, considerând acest sprijin necesar pentru „revenirea păcii” în Europa, relatează Agerpres.

Primarul Kievului, Vitali KlitschkoFoto: Profimedia Images

„Ne aşteptăm” ca summitul NATO să permită „accelerarea” livrărilor de arme către armata ucraineană, a declarat Vitali Klitschko, întrebat de jurnalişti cu privire la aşteptările sale faţă de acest summit.

„Avem nevoie de sisteme antirachetă. Vedem că în fiecare zi rachetele ruseşti ne distrug oraşele, ucid civili, distrug infrastructura”, a continuat fostul boxer, alături de fratele său Vladimir Klitschko.

„Sprijinul pentru Ucraina este cheia ca pacea să revină în Europa”, a continuat primarul Kievului, dând asigurări că invadarea ţării sale de către Rusia nu a fost „un război împotriva armatei ucrainene”, ci „împotriva populaţiei” ucrainene.

Vladimir Klitschko: „Trebuie să oprim armata lui Putin, indiferent de costuri”

„Trebuie să izolăm Rusia”, a pledat fratele său Vladimir, condamnând atacul de luni asupra unui centru comercial din Kremenciuk, la 330 de kilometri sud-est de Kiev, care a făcut cel puţin 18 morţi şi aproximativ 40 de dispăruţi.

„Lumea trebuie să înveţe să acţioneze rapid: trebuie să oprim armata lui Putin în Ucraina acum”, şi „indiferent de costuri” în materie de „trupe, arme defensive şi arme ofensive”, a insistat fostul campion la box.

Circa 40 de şefi de stat şi de guvern sunt prezenţi la summitul de la Madrid, care trebuie să acţioneze pentru a întări NATO pe flancul său estic în faţa ameninţării ruse. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa miercuri prin videoconferinţă în cadrul acestui summit.

___