Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marți Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că centrul comercial Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească, obținând un minut de reculegere pentru "toți ucrainenii uciși în război" din partea celor 15 membri ai acestuia, inclusiv Rusia, potrvit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ukrinform.net

Într-o intervenție în direct în fața Consiliului, a doua după un prim discurs pe 5 aprilie, președintele ucrainean a mai cerut din nou ca Rusia să fie exclusă din locul său permanent în Consiliul de Securitate și să fie înființat un tribunal care să judece "actele teroriste zilnice" ale Moscovei.

"Dacă ați putea aduce un omagiu tuturor ucrainenilor care au fost uciși în acest război, tuturor adulților, tuturor copiilor noștri, zeci de mii de oameni... Vă cer să le aduceți un omagiu prin intermediul unui minut de reculegere", a spus Zelenski la finalul discursului său, ridicându-se în picioare.

Aparent luați prin surprindere, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate l-au imitat, la fel ca și restul persoanelor din sală, potrivit imaginilor difuzate de canalul intern de televiziune al ONU.

Reprezentând Rusia la începutul reuniunii, ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, s-a ridicat și el în picioare pentru a respecta minutul de reculegere, potrivit postului de televiziune al ONU.

Cu puțin timp înainte, Zelenski a denunțat din nou invazia Rusiei în țara sa începând cu 24 februarie, încălcând astfel Carta ONU.

"Rusia nu ar trebui să aibă dreptul de a vota" în chestiuni legate de războiul din Ucraina și "nu are dreptul de a rămâne în Consiliul de Securitate", a spus el, calificând-o drept un "stat terorist" care trebuie "pedepsit".

Aatacul rus din Kremenciuk s-a soldat cu aproximativ 20 de morți și zeci de răniți și dispăruți. Rusia neagă că ar fi vizat o instalație civilă, afirmând că a bombardat un depozit de arme.

"Ciclul de moarte și distrugere trebuie să se încheie. De dragul Ucrainei, al Rusiei și al lumii", a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, la începutul reuniunii, detaliind atacurile din Ucraina din ultimele zile.