În rândul armatei ucrainene au avut loc probabil dezertări în ultimele săptămâni, dar situația este mult mai proastă în rândul forțelor rusești de pe frontul din Donbas, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică dimineață.

Soldați ucraineni lângă o clădire distrusă de bombardamente la BahmutFoto: Francisco Seco / AP - The Associated Press / Profimedia

Ce spun britanicii:

  • În ultimele zile, atât Rusia, cât și Ucraina au continuat să efectueze bombardamente cu artileria grea pe axele de la nord, est și sud de „buzunarul” Severodonetsk, dar cu puține schimbări pe linia frontului.
  • Unitățile de luptă ale ambelor părți sunt angajate în lupte intense în Donbas și se confruntă probabil cu un moral volatil.
  • Forțele ucrainene au suferit probabil dezertări în ultimele săptămâni, cu toate acestea, este foarte probabil ca moralul rușilor să rămână deosebit de zbuciumat. Continuă să apară cazuri de unități rusești întregi care refuză ordinele și confruntări armate între ofițeri și soldații lor.
  • Autoritățile ruse se luptă probabil să exercite presiuni legale asupra disidenților militari, fiind împiedicate de statutul oficial al invaziei drept o „operațiune militară specială" și nu un război.
  • Printre factorii care determină moralul scăzut al rușilor se numără percepția unei conduceri slabe, oportunitățile limitate de rotație a unităților în afara luptelor, pierderile foarte mari de vieți omenești, stresul de luptă, logistica în continuare slabă și problemele legate de plata soldelor.
  • De asemenea, este posibil ca mulți membri ai personalului rus de toate gradele să rămână confuzi în ceea ce privește obiectivele războiului.
  • Problemele de moral din forțele rusești sunt probabil atât de semnificative încât limitează capacitatea Rusiei de a atinge obiectivele operaționale.

-------------