Rusia somează trupele ucrainene aflate în uzina chimică Azot din Severodonețk să depună armele până miercuri la ora 08:00, ora Moscovei, după ce a anunțat mai devreme că le va oferi luptătorilor "șansa de a se preda", scrie BBC.

Orașul Severodonețk în timpul luptelor dintre trupele ucrainene și ruseștiFoto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Luptătorilor ucraineni li s-a transmis să "oprească rezistența fără sens și să depună armele", scrie agenția rusă Interfax, citându-l pe șeful Centrului de Management Național al Apărării din Rusia, Mihail Mizintsev.

Conform oficialilor ucraineni, peste 500 de civili s-ar afla, alături de soldați ucraineni, în fabrica de produse chimice Azot, într-o zonă industrială din Severodonețk unde forțele ucrainene rezistă de câteva săptămâni asalturilor rușilor.

Primarul orașului Severodonetsk spunea marți că, deși situația este „foarte dificilă”, fiind distrus și ultimul pod care asigura accesul și ieșirea din oraș, există comunicare cu orașul, potrivit Reuters.

„Ghidați de principiile umanității”, rușii se oferă să evacueze civilii

De asemenea, Armata rusă a susținut că va stabili miercuri un coridor umanitar pentru a evacua civilii blocați în uzina chimică Azot.

„Ghidate de principiile umanității, forțele armate ruse și formațiunile din Republica Populară Luhansk sunt pregătite să organizeze o operațiune umanitară de evacuare a civililor”, a transmis Ministerul rus al Apărării, menționând că civilii evacuați vor fi duși în regiunea separatistă Luhansk.