Armata Rusiei a făcut probabil mici progrese în regiunea Harkov, pentru prima dată în câteva săptămâni, dar efortul său principal rămâne asaltul asupra orașului Severodonetsk din Donbas, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare privind războiul din Ucraina, transmisă marți și citată de BBC.

Război în Ucraina: orașul Harkiv, bombardat de rușiFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Britanicii spun că finanțarea de la guvernul rus permite bazei industriale de apărare a țării să fie „mobilizată încet pentru a răspunde cerințelor impuse acesteia” în războiul din Ucraina.

Comisia Industrială Militară a Rusiei a estimat vineri că cheltuielile de stat pentru apărare vor crește cu 600-700 de miliarde de ruble (10,5-12,3 miliarde de dolari), ceea ce ar putea însemna o creștere cu 20% a bugetului de apărare al Rusiei, arată Ministerul britanic al Apărării.

Cu toate acestea, industria ar putea avea dificultăți în îndeplinirea multora dintre aceste cerințe, parțial din cauza efectelor sancțiunilor și a lipsei de expertiză. Producția Rusiei de optică de înaltă calitate și electronică avansată va rămâne probabil problematică și ar putea „submina eforturile sale de a înlocui echipamentele pierdute în Ucraina”, adaugă Ministerul britanic al Apărării.