Situația devine „extrem de dificilă” la Severodonețk pentru Ucraina, care se teme că Moscova își va trimite acolo începând de luni sau marți, toate forțele pentru a cuceri acest oraș strategic Donbass, din estul țării, scrie AFP.

Razboi in UcrainaFoto: Profimedia Images

„Inamicul vrea să izoleze complet Severodonețk împiedicând orice trecere de oameni sau muniție”, a declarat duminică guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, temându-se că Rusia va face orice pentru a cuceri orașul” în 48 de ore. Situația. este „extrem de grea”, a recunoscut el.

Până acum, „continuăm să ne menținem pozițiile” în nordul regiunii Lugansk, a asigurat Valeri Zalouzhny, comandantul șef al armatei ucrainene, în timp ce deplângea că „fiecare metru de pământ (...) este acoperit cu sânge – dar nu numai sângele nostru, ci și al ocupaților”. Din punct de vedere militar, Rusia are un avantaj de 10 la 1”, a spus Valeri Zalouzhny.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său video de duminică seara, a descris luptele de la Severodonețk „foarte violente”, spunând că Moscova desfășoară trupe insuficient antrenate și le folosește drept „carne de tun”.

Cucerirea acestui oraș ar deschide drumul către un alt oraș important, Kramatorsk, o etapă pentru cucerirea întregului bazin Donbass, o regiune locuită preponderent de vorbitori de limbă rusă.

La nivel diplomatic, după ce a promis Kievului un răspuns „până la sfârșitul săptămânii viitoare” la cererea Ucrainei de a demara procesul de aderare la Uniunea Europeană, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut duminică că „provocarea (ar fi) să ieșim din Consiliul European (programat pentru 23 și 24 iunie) cu o poziție unită care să reflecte această decizie istorică”.

Tensiuni la OMC

Statele membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) s-au întâlnit duminică la Geneva pentru a găsi o soluție la riscul unei posibile crize alimentare generată de invazia Ucrainei.

Tensiunile au apărut atunci când delegații au luat cuvântul pentru a condamna agresiunea rusă. Delegatul ucrainean, care a vorbit și el, a fost întâmpinat cu ovații, potrivit purtătorului de cuvânt al OMC, Dan Pruzin.

Apoi, chiar înainte ca ministrul rus al dezvoltării economice, Maxim Rechetnikov, să ia cuvântul, 30 de delegați „au părăsit sala”, a spus Pruzin.

Sancțiunile impuse Moscovei nu au împiedicat Rusia să obțină venituri de 93 de miliarde de euro din exportul de combustibili fosili în primele 100 de zile de război, dintre care majoritatea au ajuns în UE, potrivit raportului unui centru de cercetare independent.

"Este terorism"

Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus la Ciortkiv, în vestul Ucrainei ( la 140 km de granița cu România), „un mare depozit de sisteme de rachete antitanc, apărare antiaeriană și obuze furnizate regimului de la Kiev de către Statele Unite și țările europene”. Bombardamentele asupra acestui oraș au lăsat în urmă 22 de răniți, potrivit guvernatorului acestei regiuni.

La est, în regiunea Donețk, președinția ucraineană a spus că „rușii (și-au intensificat) eforturile de a distruge infrastructura esențială”.

În Mikolaiv, un port major de pe estuarul Niprului , înaintarea Rusiei a fost oprită la marginea orașului, potrivit echipei de jurnalişti AFP de la faţa locului. "Rușii blufează. Sunt mulți, au o mulțime de arme, dar nu sunt soldați", a spus Serghei, în vârstă de 54 de ani, un căpitan ucrainean.

Luni, Amnesty International a acuzat Rusia de crime de război în Ucraina, spunând că sute de civili au murit în atacurile necruțătoare asupra Harkovului, multe dintre ele efectuate cu bombe cu dispersie.

În urma unei investigații aprofundate, ONG-ul pentru drepturile omului susține că a găsit dovezi care arată că în șapte atacuri asupra cartierelor din cel de-al doilea oraș al Ucrainei, aflat în nord-estul țării, forțele ruse au folosit bombe cu dispersie de tip 9N210 și 9N235 și mine cu dispersie, două categorii interzis de tratatele internationale.

„Oameni au fost uciși în casele lor și pe străzi, pe locurile de joacă și în cimitire, în timp ce așteptau la coadă pentru ajutor umanitar sau pentru cumpărături pentru alimente și medicamente”, a spus Donatella Rovera, cercetător la Amnesty.

Justiția ucraineană a deschis peste 12.000 de anchete pentru crime de război în țară de la începutul invaziei ruse, potrivit procuraturii.