Germania, al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume, intenționează să își revizuiască regulile privind exporturile de arme pentru a face mai ușoară înarmarea democrațiilor precum Ucraina și pentru a îngreuna vânzarea de arme autocrațiilor, a informat vineri Der Spiegel, potrivit Reuters.

Razboi in UcrainaFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

Noile reguli, despre care revista spune că au fost elaborate de Ministerul Economiei, apar în contextul în care Germania se confruntă cu critici din partea opoziției, aliaților și Kievului pentru întârzierile în ceea ce privește furnizarea de arme grele Ucrainei pentru lupta împotriva Rusiei.

Der Spiegel a spus că noile linii directoare, care urmează să fie încorporate într-o nouă lege privind exporturile de arme, se vor concentra pe acțiunile concrete ale țării care va primi armele în politica internă și externă, nu pe întrebarea mai largă dacă aceste arme ar putea fi folosite pentru a încălca drepturile omului.

Agnieszka Brugger, liderul adjunct al grupului parlamentar al Verzilor, care controlează Ministerele Economiei și Afacerilor Externe în coaliția guvernamentală, a declarat pentru Der Spiegel că acest lucru va duce la o tratare mai puțin restrictivă a țărilor care împărtășesc „valori pașnice, occidentale”.

„Trebuie să punem capăt prostiei politicii de securitate de a recompensa autocrații agresivi și pe cei care încalcă drepturile omului cu arme germane”, a spus ea.

Germania a fost criticată pentru ritmul lent în care a furnizat armamentul greu despre care Kievul spune că are nevoie pentru a schimba ritmul războiului început de Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 107-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.