​Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a spus că este „încrezător” că Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare, în ciuda obiecțiilor din partea Turciei, dar Ankara are „unele îngrijorări legitime când vine vorba de teroriști”, relatează Reuters.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATOFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Cele două țări nordice au solicitat aderarea la NATO în luna mai, dar candidaturile lor s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le acuză că sprijină și găzduiește militanți kurzi și alte grupuri pe care le-a etichetat drept teroriste. Suedia și Finlanda au spus că ele condamnă terorismul și sunt deschise dialogului.

„Suntem încrezători că Suedia și Finlanda se vor alătura” alianței, a spus secretarul general adjunct Mircea Geoană. "Aliații au îngrijorări. Și Turcia are unele îngrijorări care sunt legitime când vine vorba de teroriști", a adăugat el.

Întrebat despre garanțiile de securitate pentru Suedia și Finlanda în perioada până când acestea devin membri cu drepturi depline NATO, el a spus că nu vede niciun risc real.

„Nu vedem semne din partea Rusiei că ar avea capabilitățile sau intenția în acest moment de a fi agresivi în termeni militari împotriva acestor două țări aspirante”, a spus el.

„Putem trata această perioadă cu prudență într-un mod proactiv, dar nu vedem riscuri reale din punct de vedere militar (...) pentru Finlanda și Suedia”.

Finlanda a declarat joi că intenționează să modifice legislația privind frontiera pentru a permite construirea de bariere la frontiera sa de est cu Rusia, într-o mișcare de a consolida pregătirea împotriva amenințărilor hibride.

Urmărește ultimele evoluții din a 107-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.