Orașul Mariupol riscă să se transforme într-un focar de holeră, în condițiile în care rușii nu sunt capabili să asigure servicii publice de bază, iar sistemul medical este deja în colaps, a transmis vineri Ministerul britanic al Apărării în raportul privind evoluția războiului din Ucraina.

Tancuri rusești pe străzile din MariupolFoto: Alexei Alexandrov / Associated Press / Profimedia Images

Cel mai probabil, există o criză de medicamente și în Herson.

Rusia se chinuie să asigure servicii publice de bază populației din teritoriile ocupate.

Riscul privind izbucnirea unui focar de holeră a fost semnalat încă de luna trecută de oficiali ucraineni. Primul care a tras un semnal de alarmă a fost șeful echipei OMS pentru criza din Ucraina, Dorit Nitzan.

Ucraina s-a confruntat cu o epidemie majoră de holeră în 1995, iar de atunci s-au mai înregistrat cazuri, în special de-a lungul coastei Mării Azov.

Avertismentul a fost reluat de ministrul ucrainean al Sănătății care atrăgea luni atenția că există riscul aparițiilor de focare de holeră din cauza înmormântărilor în masă și a lipsei apei potabile.

”Știm că s-au înregistrat cazuri de holeră în această regiune și în Mariupol în trecut și ne concentrăm pe prevenirea acestui lucru pe cât posibil”, a spus el.