Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a denunțat așa-zisul proces în care doi bărbați britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol au fost condamnați la moarte de oficiali pro-ruși și a cerut respectarea normelor de drept internațional în ce privește prizonierii de război.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

”Suntem profund îngrijorați de relatările privind un proces înscenat și de sentințele împotriva combatanților legali care servesc în forțele armate ale Ucrainei. Facem apel la Rusia și apropiații săi să respecte dreptul internațional umanitar, inclusiv drepturile acordate prizonierilor de război”, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, într-un mesaj pe twitter.

Doi bărbați britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol au fost condamnați la moarte de oficiali pro-rusi după un proces de câteva zile descris drept un „proces- spectacol dezgustător din epoca sovietică”.

Un tribunal din estul Ucrainei, controlată de ruși, i-a condamnat pe Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, pe Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford, și pe Saaudun Brahim pentru „terorism”.