Comisia Europeană a semnat un acord de contribuţie în valoare de 7 milioane de euro cu Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, menit să le ofere sprijin psihosocial şi pentru sănătate mintală persoanelor care fug din Ucraina, informează joi un comunicat al executivului european, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acordul urmăreşte să sprijine refugiaţii cu probleme de sănătate mintală şi traumatisme psihologice grave, prin acordarea de prim ajutor şi evaluare psihologice, precum şi prin acordarea de sprijin psihosocial şi de sănătate mintală pe termen mai lung, în propria lor limbă.

Contractul, finanţat prin programul EU4Health, acoperă acţiuni de consolidare a capacităţilor personalului şi voluntarilor Crucii Roşii, ale personalului de intervenţie de urgenţă şi ale altor profesionişti din cinci ţări ale UE (Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Cehia) şi se va derula timp de 24 de luni.

„De peste trei luni, milioane de oameni nevinovaţi din Ucraina au fost obligaţi să îşi părăsească locuinţele, trăind cu cicatricile şi traumele războiului barbar pe care Rusia îl poartă în Ucraina. Persoanele care fug din calea bombardamentelor, care trăiesc cu răni de război sau care se tem pentru soarta celor dragi din zonele de conflict au nevoie de sprijin psihologic specific pe măsură ce încep să îşi refacă viaţa”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citată într-un comunicat.

„Beneficiind de sprijinul şi expertiza inestimabile ale Crucii Roşii şi ale ONG-urilor partenere, ne angajăm să le furnizăm servicii esenţiale refugiaţilor care sosesc în UE, cum ar fi un prim-ajutor psihologic şi îndrumarea către servicii specializate, dacă este cazul, ceea ce va contribui în mod semnificativ la prevenirea şi tratarea provocărilor legate de sănătatea mintală”, a adăugat ea.