Forțele rusești intensifică utilizarea operațiunilor psihologice și informaționale pentru a afecta moralul soldaților ucraineni, scrie Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de miercuri spre joi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Direcția principală de informații din Ucraina (GUR) a dezvăluit miercuri că forțele Moscovei trimit mesaje de amenințare pe dispozitivele personale ale militarilor ucraineni, cerându-le să își trădeze jurământul de serviciu, să depună armele, să se predea sau să dezerteze în Rusia.

Război psihologic și informațional cu mesaje trimise ucrainenilor

GUR a raportat că forțele ruse trimit mesaje pe o varietate de platforme, inclusiv Telegram, Viber, Signal, WhatsApp și trimit SMS-uri și că mesajele folosesc informații de localizare pentru a amenința că vor face rău soldaților ucraineni sau membrilor familiilor acestora.

Expertul militar ucrainean Dmytro Snegirov a remarcat, în plus, că propagandiștii ruși desfășoară campanii informaționale și psihologice pentru a deteriora moralul trupelor ucrainene prin difuzarea de informații conform cărora bătălia pentru Severodonețk va deveni „următorul Mariupol."

Aceste atacuri informaționale și psihologice urmăresc probabil să scadă moralul militarilor ucraineni, în timp ce operațiunile pe mai multe axe de înaintare continuă să genereze un număr mare de victime atât de partea ucraineană, cât și de partea rusă.

Unii soldați au refuzat să lupte și s-au întors în Rusia

Comandanții militari ruși continuă să se confrunte cu provocări legate de generarea de forțe de luptă. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că birourile de înrolare militară din Crimeea falsifică rezultatele examenelor medicale obligatorii administrate în timpul perioadei de recrutare de vară pentru a maximiza numărul de recruți.

De asemenea, poliția rusă a arestat un bărbat care a aruncat un cocktail Molotov și a dat foc unei clădiri administrative locale din Crimeea în semn de protest față de invazia în Ucraina, ceea ce indică probabil o nemulțumire tot mai mare față de eforturile de război ale Rusiei.

Mobilizarea forțată în Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) exacerbează tensiunile sociale și provoacă proteste în Donbas.

Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, că elemente nespecificate ale Diviziilor de Asalt Aeropurtat 106 și 76 ale Gărzii (formațiuni de elită ale armatei Moscovei) au refuzat să participe la lupte în regiunea Lugansk și s-au întors în Rusia.

Divizia 76-a de Asalt Aeropurtat a Gărzilor a participat anterior la asalturile asupra Kievului, Izium și Popasna, ceea ce a dus probabil la demoralizarea trupelor.

Principalele concluzii ale ISW:

  • Trupele de invazie au continuat asalturile împotriva pozițiilor ucrainene din Severodonețk. În același timp, forțele rusești încearcă să flancheze pozițiile ucrainene din regiune pentru a nu fi nevoiți să traverseze râul Siversky Doneț.
  • Armata rusă continuă operațiunile în jurul Sviatohirsk și la vest de Lyman pentru a se conecta cu operațiunile la sud-est de Izium și pentru a înainta spre Slovyansk.
  • Forțele rusești își intensifică operațiunile în nord-vestul regiunii Herson, ca răspuns la recentele contraatacuri ucrainene.
  • Trupele Moscovei din regiunea Zaporojie își concentrează atacurile terestre și de artilerie în apropierea graniței dintre Zaporojie și regiunea Donețk și probabil că încearcă să consolideze controlul asupra autostrăzii dintre Vasylivka-Orikhiv și Huliapole pentru a sprijini operațiunile din nord-estul Zaporojiei.
  • Autoritățile de ocupație susținute de Rusia încearcă să stabilească condițiile pentru integrarea politică a zonelor ocupate în Federația Rusă, dar probabil că acționează independent și într-o manieră incoerentă din cauza lipsei unei autorități de ocupație unificatoare.
  • Forțele rusești au intensificat operațiunile psihologice și de informare pentru a degrada moralul ucrainenilor.

Cum arată efortul rus de război din Ucraina:

Efort principal - Ucraina de Est (compus dintr-un efort subordonat și trei eforturi de sprijin);

Efort principal subordonat - încercuirea trupelor ucrainene în „buzunarul” dintre Izium și regiunile Donețk și Lugansk.

Efort de sprijin 1 -Orașul Harkov;

Efort de sprijin 2 - Axa sudică;

Activități în zonele ocupate de Rusia

---------------