Forţele ucrainene au fost miercuri împinse înapoi către periferiile oraşului industrial Severodoneţk, în faţa unui puternic asalt al trupelor ruse, a anunţat guvernatorul regional ucrainean, o nouă întorsătură majoră în evoluţia uneia dintre cele mai sângeroase bătălii în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

Orașul Severodonețk în timpul luptelor dintre trupele ucrainene și ruseștiFoto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Rusia a concentrat efective importante şi o mare putere de foc în asaltul asupra acestui oraş din estul Ucrainei pe care Kievul a promis că-l va apăra cât mai mult posibil, considerând că ar putea fi o bătălie hotărâtoare pentru cursul ulterior al războiului, scrie Agerpres citând agenția Reuters.

După ce săptămâna trecută trupele ucrainene au lansat o contraofensivă în urma căreia au împins în retragere trupele ruseşti şi au recuperat circa jumătate din oraş, guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a anunţat miercuri după-amiază că cea mai mare parte a oraşului este acum din nou sub control rusesc.

„Forţele noastre au acum controlul din nou doar asupra periferiilor oraşului. Dar lupta continuă, forţele noastre apără Severodoneţkul, este imposibil de spus dacă ruşii controlează complet oraşul”, a declarat Gaidai pentru agenţia RBC-Ukraine.

Potrivit acestuia, trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă în urma intenselor bombardamente ruseşti.

Într-o postare online, guvernatorul regiunii Lugansk a reafirmat că forțele rusești controlează acum mare parte din oraşul-cheie Severodoneţk, dar și că rușii bombardează puternic orașul învecinat Lisiciansk, provocând daune majore.

Forțele rusești controlează temporar 90% din regiune, a adăugat Serghei Gaidai, potrivit Reuters, el afirmând totodată că nu sunt șanse ca trupele ucrainene din Lugansk să fie încercuite.

___