Înainte de război, Germania a anunțat că va trimite 5.000 de căști de protecție ca ajutor militar, într-un moment în care Berlinul se opunea furnizării de arme puternice Ucrainei, sperând ca un război să nu aibă loc cu adevărat. Ajutorul Germaniei la acel moment a fost ironizat, iar pe primarul Kievului l-a lăsat „fără cuvinte”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„E o glumă. Ce fel de sprijin ne va trimite data viitoare Germania? Perne?”, reacționa primarul Kievului Vitali Klitschko.

Patru luni mai târziu, războiul e în plină desfășurare, iar ajutorul Occidentului cu arme grele furnizate Ucrainei a atins noi culmi, cu SUA care trimite lansatoare de rachete de mare precizie HIMARS și iau în calcul vânzarea de drone moderne de atac Kievului.

În timp ce țările vestice trimit obuziere, rachete antitanc, sisteme antiaeriene și tot felul de alte echipamente grele, militarii ucraineni duc pe front o luptă crâncenă, iar elementele de protecție individuală sunt esențiale.

O imagine surprinsă acum pe front arată cum a reușit să supraviețuiască un soldat ucrainean schijelor unui bombardament rusesc: cu o cască de protecție germană Gefechtshelm M92 și o vestă de protecție Improved Outer Tactical Vest (IOTV) americană.

  • „Ajutorul militar nu înseamnă numai arme, dar și echipamentele de protecție care sunt vitale - aici o cască donată de Germania de tipul Gefechtshelm M92 și o vestă antiglonț americană au salvat un soldat ucrainean de schije”, scrie contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, un cont OSINT care centralizează armele folosite și războiul din Ucraina de ambele părți.

---

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 99