Ucraina simplifică procedura de adopţie a copiilor ucraineni printr-un ”proces digital rapid”, au anunţat, miercuri, Ministerul ucrainean al Politicii Sociale şi Ministerul Transformării Digitale, relatează CNN, potrivit News.ro.

un copil sta pe o strada cu cladiri distruse de bombardamente in HarkivFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia Images

Aproximativ 17.000 de copii din Ucraina aşteaptă să fie adoptaţi, a declarat, ministrul adjunct al politicii sociale al Ucrainei Kostiantin Koşielenko.

El a menţionat că există de ”câteva ori mai puţini părinţi potenţiali adoptivi. Unul dintre motive este că procedura de adopţie este foarte complicată”.

Oficialul ucrainean a subliniat că vor ”implementa un proces digital rapid”, care va include doar cinci minute în care să fie depusă cererea pentru ”consultare iniţială”.

O cerere iniţială de adopţie poate fi depusă prin portalul Diia începând de miercuri, iar cererile de adopţie vor putea fi depuse online din august, a adăugat Koşielenko.

Aproximativ 6.506 copii din orfelinate au fost strămutaţi în interiorul ţării din cauza conflictului în curs, inclusiv 4.228 care au fost relocaţi în străinătate, potrivit unui comunicat al Ministerului Politicii Sociale.

Mai puţin de jumătate dintre orfelinatele din ţară au transportat copii în străinătate sau în altă parte a ţării. Aproximativ 1.750 de familii adoptive au fost strămutate în interiorul ţării pe fondul războiul.

Războiul a avut un impact devastator asupra copiilor ucraineni.

Procuratura Generală a Ucrainei a anunţat, miercuri, de Ziua Copilului, că cel puţin 243 de copii au murit şi alţi 446 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

În plus, UNICEF a precizat că vieţile ale milioane de tineri au fost ”zdruncinate” de conflict. Trei milioane de copii ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară în interiorul ţării, iar peste 2,2 milioane de copii în ţările care găzduiesc refugiaţi.

Războiul a avut ”consecinţe devastatoare pentru copii la o scară şi o viteză nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial”, a adăugat UNICEF.

Aproape două treimi dintre copii au fost strămutaţi în interiorul ţării din cauza conflictului, a mai menţionat UNICEF.