Ministerul britanic al Apărării a publicat marți dimineața noua sa evaluare cu privire la războiul din Ucraina, afirmând că Rusia continuă să atace cu rachete podul important care leagă Ucraina de România.

Podul strategic Zatoka inainte de razboiFoto: Serhii Hudak / Zuma Press / Profimedia Images

Principalele observații întocmite de ministerul Apărării de la Londra pe baza rapoartelor serviciului său de informații:

  • operațiunile terestre rusești rămân puternic concentrate, cea mai mare parte a focului fiind concentrată în cadrul unui sector mic din regiunea Luhansk. În decursul zilelor de 30-31 mai, luptele s-au intensificat pe străzile din Severodonețk, forțele rusești apropiindu-se de centrul orașului. Peste jumătate din oraș este ocupat, inclusiv de luptători ceceni;
  • dincolo de Donbas, Rusia efectuează atacuri cu rachete cu rază lungă împotriva infrastructurii din întreaga Ucraină. Acest pod cu importanță strategică (podul Zatoka) leagă Ucraina de România și cu porturile ucrainene de la Dunăre, care au devenit cruciale pentru exporturile ucrainene după blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Podul Zatoka este atacat de ruși de la sfârșitul lunii aprilie

Forțele armate ale Rusiei au avariat puternic podul feroviar și rutier Zatoka din sud-vestul Ucrainei în urma unor atacuri cu rachete lansate pe 26 aprilie. El a fost ținta unor atacuri puternice rusești și pe 27 aprilie.

Acest pod din apropierea orașului Odesa aflat peste râul Nistru leagă regiunea din sud-vestul Ucrainei de porturile sale de la Dunăre și România.

Mai mulți analiști occidentali afirmau la momentul respectiv că Rusia vrea să distrugă axa care leagă Ucraina de România în contextul creșterii ajutorului militar acordat de Occident Kievului.

„Intrăm într-o nouă fază: țările occidentale au anunțat o întărire a ajutorului lor militar, așa că, din partea rusă, trebuie să lovească în aceste capacități de întărire și în capacitatea ucrainenilor de a se aproviziona cu arme”, afirma după aceste atacuri Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice (IRIS).

Podul Zatoka a fost puternic avariat de bombardamentele rusești (FOTO: Colaj Twitter)

Forțele armate ruse vor să oprească sosirea ajutoarelor occidentale

„Ajutorul occidental este menit să permită trupelor ucrainene să reziste sub bombardamentele rusești, așa că pentru ruși este o veste proastă și încearcă să reducă amploarea acestuia”, preciza și Pascal Ausseur, director general al Fundației mediteraneene pentru studii strategice (FMES).

George Scutaru, directorul general al New Strategy Center, un think tank românesc, declara la rândul său că rușii „au vrut să taie fluxul de ajutor, în special de combustibil, către Ucraina, trimis de țările occidentale și care trece prin România”.

Urmărește ultimele evoluții din a 98-a zi a războiului LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.