Țițeiul Brent a închis marți la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei luni, după ce Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru interzicerea a 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, potrivit CNN.

Războiul economic cu Rusia împinge prețul petrolului la noi coteFoto: Dreamstime

Cu toate acestea, petrolul a terminat la o distanță mare de maximele zilei, după ce un nou raport a semnalat că OPEC s-ar putea pregăti să crească în sfârșit producția de care e mare nevoie.

Țițeiul Brent, referința mondială, a câștigat 1% pe parcursul zilei, urcând la 122,84 dolari pe baril - cea mai mare închidere din 8 martie. La începutul sesiunii, Brent s-a tranzacționat până la 125,28 dolari.

După ce inițial a urcat, petrolul american a închis la 114,67 dolari pe baril, în scădere cu 0,4% pe zi.

Deși noile sancțiuni erau așteptate pe scară largă, această măsură va bulversa și mai mult aprovizionarea cu energie la nivel mondial.

Europa este cel mai mare cumpărător de energie rusă, aproximativ 2,4 milioane de barili de țiței rusesc fiind trimiși în Europa în fiecare zi în 2021, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

"Cumva, de acum până la sfârșitul anului, lumea trebuie să găsească o modalitate de a compensa acest deficit", a declarat Andy Lipow, președintele Lipow Oil Associates.

De aceea, Lipow se așteaptă ca prețul benzinei să continue să crească.

Vestea bună pentru consumatori este că piața petrolului s-a calmat după ce Wall Street Journal a relatat că unii membri OPEC iau în considerare suspendarea participării Rusiei la un acord privind producția de petrol.

O astfel de mișcare ar putea deschide calea pentru Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite pentru a accelera revenirea producției lăsată pe tușă atunci când a izbucnit Covid-19 în primăvara anului 2020.

Lovită de război și de sancțiuni, producția de petrol a Rusiei ar urma să scadă semnificativ în acest an. Acest lucru se adaugă la deficitele de aprovizionare din cadrul OPEC care au împiedicat oferta să satisfacă cererea.

"Acest lucru ar permite OPEC+ un anumit spațiu de manevră pentru a compensa deficitele de producție. Le-ar oferi acoperire", a declarat Lipow.