Peste 23.000 de ucraineni au fost autorizați să meargă în Statele Unite în cadrul procesului simplificat al administrației Biden pentru refugiații ucraineni care doresc să vină în SUA, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă, citat de CNN.

Joe Biden, cu refugiații ucraineni din PoloniaFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

În aprilie, președintele american Joe Biden a anunțat "Uniting for Ukraine", un program care oferă o cale de acces pentru ucrainenii interesați să vină în SUA pentru o perioadă temporară.

Programul prevede ca ucrainenii care doresc să intre în SUA să fie sponsorizați de un cetățean american sau de o persoană fizică, care ar putea include organizații de reinstalare și organizații non-profit.

De asemenea, pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să se supună unor verificări și controale de securitate riguroase, inclusiv verificări biografice și biometrice, și să completeze vaccinările și alte cerințe de sănătate publică, inclusiv să primească vaccinul Covid-19.

Până la data de 31 mai, Serviciile de Cetățenie și Imigrare ale SUA au primit peste 42.000 de cereri din partea solicitanților care au acceptat să sprijine ucrainenii, potrivit DHS.

Mai mult de 5.800 de ucraineni au sosit în SUA în cadrul acestui program. După ce primesc autorizația, ucrainenii au la dispoziție o perioadă de timp pentru a cumpăra un bilet de avion și a călători în SUA.

Administrația Biden s-a angajat să accepte până la 100.000 de refugiați ucraineni.

____