Un "rezervor de acid azotic" de la o uzină chimică din Severodonețk, în estul Ucrainei, a fost "lovit" marți de un atac rusesc, a declarat guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, care a cerut locuitorilor să nu părăsească adăposturile antiaeriene, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernatorul a scris pe Telegram că acidul azotic poate provoca leziuni pulmonare sau pierderea vederii. "Nu părăsiți adăposturile" și "pregătiți măști de față îmbibate într-o soluție de sodă".

Înaintarea trupelor rusești a fost complicată de prezența mai multor uzine chimice mari în zona Severodonețk, potrivit TASS.

Forțele rusești au preluat controlul a aproximativ o treime din orașul ucrainean Severodonețk, dar asaltul lor durează mai mult decât sperau, potrivit unui lider separatist susținut de Moscova, citat de agenția de știri TASS, preluată de Reuters.

Bombardamentele rusești au redus la stadiul de ruine o mare parte din Severodonețk, iar trupele rusești au intrat în periferia sud-estică și nord-estică a orașului, însă apărarea ucraineană a încetinit campania rusă mai amplă din întreaga regiune Donbas.

Dacă trupele de invazie vor să-și asigure întreg teritoriul Donbasului ucrainean, ele au nevoie - fie și dacă cuceresc Severodonețk - să realizeze obiective operaționale problematice, precum orașul strategic Kramatorsk sau drumul principal M04, spune ministerul britanic al apărării.