Noul ambasador al SUA în Ucraina a sosit la Kiev, potrivit The Guardian, o mișcare simbolică după ce SUA și-a retras toți diplomații din țară înainte de invazia rusă din februarie.

Bridget BrinkFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Diplomat de carieră, fost ambasador al SUA în Slovacia până de curând, Bridget Brink a fost nominalizată de președintele Joe Biden la sfârșitul lunii aprilie și confirmată în unanimitate de Senatul american la 18 mai.

Departamentul de Stat nu a anunțat încă în mod oficial sosirea lui Brink la Kiev, dar aceasta a fost confirmată de pagina acesteia de pe site-ul ambasadei SUA, care notează că a sosit în oraș la 29 mai.

Se așteaptă ca Brink să își prezinte scrisorile de acreditare președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cursul acestei săptămâni.

Ambasada SUA a evacuat toți membrii familiei și personalul neesențial în ianuarie și și-a mutat operațiunile la Liov, în vestul Ucrainei, la jumătatea lunii februarie. Chiar înainte de invazia rusă, diplomații s-au mutat din nou, la Rzeszów, în Polonia.

La momentul respectiv, americanii au fost criticați în unele medii pentru plecarea lor, existând un scepticism larg răspândit în interiorul Ucrainei și în alte capitale europene cu privire la avertismentele apocaliptice venite din partea serviciilor secrete americane și britanice, potrivit cărora Rusia se pregătea pentru un război la scară largă.

În cele din urmă, aproape toți diplomații occidentali au părăsit Kievul, fie înainte, fie imediat după ce Rusia a declanșat invazia