Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că UE „nu a ajuns încă” la un acord ce ar permite adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, inclusiv a unui posibil embargo asupra importurilor de petrol rusesc, relatează BBC News.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

În pofida negocierilor de ultim moment între țările UE, liderii europeni nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la o interdicţie a importului de petrol din Rusia înainte de summitul de două zile de la Bruxelles, relatează și agenția Reuters.

Deși liderii Celor 27 vor agrea de principiu un embargo asupra petrolului rusesc, detaliile proiectului lor de concluzii nu au fost încă decise, precizează agenția de presă.

„Nu a fost niciodată ușor. La fel e și acum, cu cel de-al şaselea pachet (de sancţiuni)”, le-a declarat șefa executivului european reporterilor de la Bruxelles, înaintea summitului ce-i reunește pe liderii celor 27 de state membre UE.

„Este foarte important să avem echitate pentru toți, nu am găsit încă o soluție pentru asta. Așteptările mele sunt mici că va exista o rezolvare în următoarele 48 de ore. Dar sunt încrezătoare că după aceea va exista o posibilitate”, a spus Von der Leyen.

Reuniţi la Bruxelles, liderii UE vor discuta un compromis elaborat luni dimineaţă şi care ar permite adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei. Ideea acestui compromis este ca şefii de stat şi de guvern să convină în principiu pentru un embargo asupra petrolului rusesc, dar să lase pentru mai târziu detaliile implementării acestuia, notează AFP.

UE are nevoie de aprobarea tuturor statelor membre pentru a introduce sancțiunile, deși le-a anunțat în urmă cu aproape o lună.

Ungaria, care se bazează masiv pe petrolul rusesc, este principalul oponent al unei interdicții a importurilor

Luni, premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat Comisia Europeană că are un comportament „iresponsabil” în legătură cu modul în care a gestionat propunerea de limitare a importurilor de petrol rusesc.

La sosirea la summitul UE de la Bruxelles, premierul ungar a sugerat că CE nu a reușit să negocieze în mod corespunzător embargoul cu țările membre.

Viktor Orban susține că interdicția privind importurile de petrol rusesc a venit „din senin”, fără a răspunde la întrebările privind securitatea energetică a Ungariei.

„Energia este o problemă serioasă. Avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”, a spus Viktor Orban.

Citește și:

____