Spania va trimite în Letonia o baterie de rachete de apărare antiaeriană şi o sută de militari pentru a-şi întări participarea la misiunea NATO în acest stat baltic, scrie cotidianul El Pais în ediţia de sâmbătă, potrivit AFP, notează Agerpres.

Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAMFoto: Raytheon

Rachetele sol-aer NASAMS vor face parte din consolidarea prevăzută de NATO în ţările limitrofe Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina, precizează publicaţia madrilenă.

Întrebată de televiziunea de stat despre acest subiect, ministrul apărării, Margarita Robles, s-a limitat să reafirme 'angajamentul total' al Spaniei faţă de NATO.

'În prezent, avem trupe în Letonia, dar şi în Lituania, avem navele noastre în Mediterana, şi în continuare disponibilitate maximă pentru o întărire atât de necesară pentru descurajare', a declarat ea fără alte precizări.

Spania, care va celebra luni 40 de ani de la aderarea la NATO, va găzdui la sfârşitul lunii iunie următorul summit al Alianţei.

De la începutul conflictului în Ucraina, Madridul a trimis de asemenea material militar Ucrainei, ministrul apărării reamintind în context 'sprijinul total' al Spaniei faţă de această ţară atacată de forţele ruse.

'Atunci când apărăm Ucraina, apărăm valorile noastre ale democraţiei şi ne opunem cruzimilor (preşedintelui rus Vladimir) Putin', a adăugat ea.