Forțele aeroportate rusești au fost în centrul unor eșecuri majore pe frontul din Ucraina și au suferit pierderi grele, în ciuda faptului că sunt trupe de elită, notează ministerul britanic al apărării în evaluarea de joi dimineață.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • Forțele aeroportate ale Rusiei - VDV - au fost profund implicate în mai multe eșecuri tactice notabile de la începutul invaziei rusești. Printre acestea se numără încercarea de avansare spre Kiev prin aerodromul Hostomel în martie, progresul blocat pe axa Izium din aprilie și recentele încercări de traversare (eșuate și costisitoare) ale râului Siverskyi Donets.
  • Doctrina rusă prevede alocarea VDV la unele dintre cele mai solicitante operațiuni. VDV, care numără 45.000 de soldați, este alcătuită în mare parte din soldați profesioniști cu contract. Membrii săi se bucură de un statut de elită și beneficiază de salarii suplimentare.
  • VDV au fost angajate în misiuni mai potrivite pentru trupele de infanterie cu blindate și au suferit pierderi grele în timpul campaniei. Performanțele lor inegale reflectă probabil o gestionare strategică greșită a acestei capacități și eșecul Rusiei de a-și asigura superioritatea aeriană.
  • Utilizarea greșită a VDV în Ucraina evidențiază modul în care investițiile semnificative ale lui Putin în forțele armate din ultimii 15 ani au dus la o forță generală dezechilibrată.
  • Eșecul de a anticipa rezistența ucraineană și autosuficiența ulterioară a comandanților ruși a dus la pierderi semnificative în multe dintre cele mai de elită unități rusești.

----------------