Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, spune un consilier al primarului orașului-port distrus de către armata rusă și aflat acum în mâinile rușilor. El spune că cel puțin 22.000 de locuitori au fost uciși în cele trei luni de război, iar pentru a-și putea îngropa morții locuitorii orașului ar fi forțați de către ruși să declare că oamenii au fost uciși de către soldații ucraineni.

Vedere aeriana asupra orasului MariupolFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

Petro Andriuschenko, consilierul primarului din Mariupol, care a fugit pe teritoriul controlat încă de ucraineni, a spus la CNN că în baza datelor culese de administrația locală cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în cele trei luni de război.

El crede însă că cifra este mult mai mare, mulți dintre cei rămași în „orașul fantomelor” temându-se să vorbească.

Andriuschenko afirmă că oamenii au probleme mari să își îngroape morții ale căror cadavre au putut fi recuperate, rușii obligându-i să ducă la morgă trupurile neînsuflețite și să se înregistreze video declarând că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

„Peste tot este miros de moarte și de foc”

„Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu. Este beznă în oraș. Singurele lumini sunt de la trupele ruse și patrulele rusești. Peste tot este miros de moarte și miros de foc”, a spus el.

Oficialul ucrainean a vorbit despre o catastrofă umanitară la Mariupol, cu foarte puține contacte cu lumea exterioară.

De asemenea, locuitorii nu pot circula liber, fiind necesare permise speciale pentru orice deplasare în interiorul orașului și un sistem de filtrare care îi împiedică să plece din Mariupol.

Orașul port de la Marea Azov a fost în centrul unor lupte dramatice încă din primele zile de război, orașul fiind devastat în urma bombardamentelor. Mariupol a căzut oficial în mâinile forțelor ruse vineri, când s-a predat ultimul grup de luptători ucraineni aflați în oțelăria Azovstal.

Urmărește ultimele evoluții din a 91-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO