Forţele ruse ar utiliza camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare” în Mariupol, port strategic la Marea Azov - pe care îl controlează aproape în totalitate, cu excepţia combinatului Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni - pentru a scoate din oraș cadavrele locuitorilor uciși în urma bombardamentelor, spune Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol, citat de agenţia ucraineană de presă LB.ua.

O femeie in fata unei cladiri distruse din MariupolFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia
  • „Oricât de barbar ar suna, corpurile sunt transportate sub inscripţia de "ajutor umanitar".
  • Aceleaşi camioane care aduc "pomenile umanitare" la întoarcere sunt încărcate cu trupurile morţilor", afirmă consilierul Andriuşcenko pe contul său Telegram.

El mai susţine că, atunci când într-o clădire sunt descoperite mai multe cadavre, camioanele opresc în faţa acesteia, iar corpurile sunt direct încărcate şi transportate ca oricare altă marfă.

Potrivit informaţiilor preliminare, cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt transportate la crematoriul mobil din Harţîzsk, afirmă acelaşi consilier, adăugând că această informaţie este în prezent verificată de către autorităţile ucrainene.

„Nu este vorba de cazuri izolate, ci de transporturi în masă şi de un mecanism bine rodat. O teribilă "optimizare" logistică. Hrană în schimbul trupurilor, aceasta este adevărata faţă a Rusiei de astăzi”, afirmă Petro Andriuşcenko, referindu-se la faptul că - potrivit unor informaţii - unii locuitori care au supravieţuit în Mariupol ar fi fost forţaţi să adune cadavre de prin curţi pentru a beneficia de hrană.

Conform Consiliului municipal din Mariupol, în două luni de bombardamente şi asediu din partea trupelor ruse, au decedat de două ori mai mulţi locuitori ai oraşului decât în doi ani de ocupaţie nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează Lb.ua.

Trupele ruse încearcă să preia controlul Mariupolului, cu 440.000 de locuitori înainte de invazie, distrus aproape în totalitate de la începutul ofensivei la 24 februarie, în condiţiile în care, prin cucerirea oraşului-port ucrainean, Rusia şi-ar asigura astfel un coridor terestru între Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014) şi Donbas, estul Ucrainei. (Sursa: Agerpres)