Uniunea Europeană refuză să plătească în ruble pentru achizițiile de gaz din Rusia și trebuie să se pregătească pentru o întrerupere a livrărilor, au avertizat Comisia Europeană și președinția franceză a Consiliului după o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din UE-27 la Bruxelles, potrivit AFP.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Cererea Moscovei de a plăti achizițiile de gaz în ruble este "o modificare unilaterală și nejustificată a contractelor și este legitim să o respingem", a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson.

"97% din contractele (încheiate de companiile europene) specifică moneda de plată și aceasta este fie euro, fie dolarul american", a spus ea.

Kadri Simson a declarat că nu are cunoștință de deschiderea unor conturi în ruble. "Plățile sunt așteptate la jumătatea lunii mai, iar majoritatea companiilor vor respecta regulile din contracte", a dat ea asigurări.

Ministrul francez al Tranziției Ecologice, Barbara Pompili, care a prezidat reuniunea, a confirmat "voința de a respecta contractele".

"Trebuie să ne pregătim pentru o suspendare a livrărilor", a avertizat comisarul european.

Mai multe state membre au cerut clarificări cu privire la plata în ruble prin deschiderea unui cont special, iar Kadri Simson a promis "clarificări detaliate pentru a le explica companiilor ce pot și ce nu pot face".

Polonia și Bulgaria și-au plătit achizițiile în moneda contractelor încheiate cu gigantul rus Gazprom și au refuzat să deschidă un al doilea cont în ruble. Compania rusă de gaze a ripostat prin suspendarea livrărilor, considerând că plata nu a fost efectuată.

"Nu există niciun risc imediat pentru aprovizionare", a declarat comisarul. "Dar nu vom putea înlocui cele 150 de miliarde de metri cubi de gaze cumpărate din Rusia cu alte surse. Nu este sustenabil", a recunoscut ea.

"Putem reuși să înlocuim 2/3 din livrările de gaze rusești", a spus ea.

Kadri Simson a insistat asupra necesității ca statele membre să își refacă rezervele, iar Barbara Pompili a subliniat imperativul de a "diversifica modul în care producem energie electrică și termică".