​Fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev a declarat luni că Ucraina stă din ce în ce mai mult pe „gâtul Europei”, susținând că Kievul va recurge „probabil” la represalii împotriva liderilor Uniunii Europene, relatează TASS.

Dmitri MedvedevFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut aceste afirmații pe canalul său de Telegram, scriind că „Ucraina se așează din ce în ce mai lipsit de ceremonie cu corpul său gras de la contractul de împrumut-închiriere din Vest chiar pe gâtul sponsorilor europeni. Încă îi este frică de americani”.

Fostul premier rus, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a vorbit și despre faptul că unii lideri din Uniunea Europeană, ca de exemplu președintele croat Zoran Milanovic și premierul ungar Viktor Orban, au fost incluși pe „lista neagră” de propagandiști anti-ucraineni alcătuită de o organizație neoficială de la Kiev.

Dmitri Medvedev vorbește de „represaliile” Ucrainei

„Poftim, acum sunteți dușmanii noștri! Suferiți!”, a scris el, adăugând că „în acest ritm, chiar în capitalele europene, naziștii ucraineni vor lua în curând represalii împotriva șefilor inacceptabili pentru a separa mieii de capre”.

„Președinții și prim-miniștrii Franței, Germaniei, Italiei și a altora - atenție. Sunteți și voi sub suspiciune!”, a concluzionat el.

Aceasta nu este prima declarație belicoasă făcută de Medvedev la adresa Ucrainei, el remarcându-se ca un susținător fervent al invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Pe 13 aprilie el avertiza liderii Ucrainei să își încuie „bine de tot ușile” după ce autoritățile de la Kiev au anunțat capturarea politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk, cercetat pentru trădare.

Pe 26 februarie, la doar două zile după declanșarea „operațiunii militare speciale”, el a avut o declarație sfidătoare la adresa Occidentului, afirmând că Rusia n-are nevoie de relații diplomatice cu acesta în contextul în care numeroase țări au anunțat expulzarea unor diplomați ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 68-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.