Evacuarea celor aproximativ 100.000 de oameni blocaţi în Mariupol va fi posibilă doar cu ajutorul Naţiunilor Unite, deoarece este singura organizaţie cu „puterea de a preveni moartea”, a declarat vineri vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, pentru BBC Radio 4.

Vicepremierul ucrainean Irina VereşciukFoto: Facebook/ Ірина Верещук

ONU trebuie să se implice în organizarea coridoarelor umanitare, deoarece este singura organizaţie cu capacitatea şi puterea de a preveni moartea”, însă până la momentul actual, ”doar observă evenimentele”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk la „The World Tonight” de pe BBC Radio 4, conform News.ro.

Irina Vereşciuk a afirmat, înainte de anunţul secretarului general al Naţiunilor Unite că va vizita Moscova, că ”evacuarea este posibilă doar cu asistenţa ONU. ONU şi Guterres trebuie să se implice şi să aranjeze coridoare”

”Nu avem timp să aşteptăm. Aceste coridoare trebuie amenajate în următoarele câteva zile”, a mai subliniat ea.

Potrivit vicepremierului ucrainean, luptătorii ucraineni din oţelăria Azovstal din Mariupol controlată de forţele ruse ”nu se vor preda - vor lupta până la sfârşit. Până vor reuşi să rămână acolo, Mariupolul face parte din Ucraina”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, urmează să se întâlnească marţi la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Guterres ar dori ”să discute despre măsuri urgente pentru a aduce pacea în Ucraina şi viitorul multilateralismului bazat pe Carta Naţiunilor Unite şi pe dreptul internaţional”, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, relatează CNN.

___