Rusia susține că Statele Unite nu vor să fie pace în Ucraina, iar toate acțiunile Occidentului sunt pentru ca actuala stare de fapt să continue.

MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei LavrovFoto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

„Totul este făcut de lumea occidentală, de comunitatea occidentală, astfel încât situația nu face decât să escaladeze și mai mult, dar să nu aibă șansa de a se calma. (...) Statele Unite ale Americii nu au nevoie de pace în Ucraina”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, la Rusia-24.

Ea a acuzat Forțele Armate ale Ucrainei fac totul pentru a ține oamenii la Azovstal, aceasta fiind o tactică de scut uman. „Acest lucru este făcut de regimul de la Kiev, în spatele căruia stau Statele Unite - pentru ca oamenii care sunt la Azovstal să continue să fie acolo”, a spus ea. .

Zaharova a spus că acuzațiile Kievului potrivit cărora rușii nu permit civililor să părăsească zona Azovstal sunt „o minciună”.

„Îi intimidează pe acei oameni care se află în interiorul Azovstal, îi intimidează pe toți cei din jur. Drumul de la Azovstal este deschis tuturor celor care vor să facă acest lucru (să plece -n.r.)”, a a mai spus Zaharova, citată de TASS.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut vineri într-o discuţie telefonică preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în oraşul ucrainean asediat Mariupol.

În acest timp, armata rusă s-a declarat pregătită să respecte „în orice moment” un armistiţiu în oraşul Mariupol la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş de la Marea Azov.

„Punctul de plecare al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formaţiunile armate ucrainene a drapelelor albe pe o parte sau toată suprafaţa Azovstalului”, a transmis într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, care asigură că civilii evacuaţi vor putea alege dacă să se îndrepte spre teritoriile aflate sub control ucrainean sau cele sub control rus şi că soldaţii care se predau vor fi trataţi cu demnitate, iar răniţii vor fi îngrijiţi.

„Această iniţiativă umanitară din partea Federaţiei Ruse este valabilă 24 de ore din 24”, se mai arată în comunicatul prin care Rusia le cere de fapt soldaţilor ucraineni care s-au repliat în interiorul acestui mare combinat să se predea.