Biserica Ortodoxă Ucraineană de sub Patriarhia Moscovei s-a oferit să organizeze o procesiune de Paști în orașul asediat Mariupol pentru a evacua civili și soldați răniți, transmite AFP.

Tanc rusesc in MariupolFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Biserica "este pregătită să organizeze o procesiune de la Orikhiv, în regiunea Zaporojie, până la fabrica Azovstal din Mariupol pentru a oferi ajutor de urgență și a evacua civili. Această procesiune ar putea, de asemenea, să ajute la evacuarea soldaților răniți și la recuperarea cadavrelor", a declarat Mitropolitul Onufrie, capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Moscovei, într-o declarație pe site-ul bisericii.

"Ne adresăm oamenilor potriviți și cerem să se asigure o încetare a focului în Mariupol și în suburbiile sale, precum și un coridor umanitar pentru așa-numita procesiune de rugăciune din Vinerea Mare, 22 aprilie, până de Paște (24 aprilie)", a spus Onufrie.

Ortodocșii ucraineni sunt împărțiți între Biserica Ortodoxă de sub Patriarhia Moscovei și Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a fost formată în 2018 prin fuziunea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Kievului și a Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucrainene și recunoscută în 2019 de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.

Niciun coridor de evacuare a civililor nu poate fi organizat vineri în Ucraina, a declarat mai devreme în cursul zilei vicepremierul ucrainean Iryna Verechtchuk, calificând situația de pe drumuri drept prea "periculoasă".