Dacă pușcașii marini ar capitula în masă, nu ar fi ceva surprinzător, spune Dr. Aglaya Snetkov, profesor de politică internațională la University College London, citată de BBC, declarația fiind dată după ce ministerul rus al apărării a spus, miercuri, că peste 1.000 de pușcași ucraineni s-au predat în Mariupol.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Proviziile lor s-au degradat, au rămas fără hrană, muniție și apă - soldații ucraineni au postat pe internet că singura lor opțiune este fie capitularea, fie moartea, dar autoritățile de la Kiev au respins această afirmație", a spus ea.

Dar dacă mii de luptători din Azov vor fi forțați în mod similar să se predea, li se vor întâmpla lucruri „îngrozitoare” în mâinile soldaților ruși, a adăugat ea.

„Mulți vor fi uciși, iar mulți vor fi obligați să meargă în fața camerelor de televiziune rusești pentru a povesti ce au făcut. Va însemna sfârșitul batalionului Azov, care este o parte importantă a narațiunii rusești cu privire la motivul pentru care sunt angajați în ceea ce fac în Ucraina.... pentru a lupta împotriva "naziștilor".”

Obținerea controlului deplin asupra Mariupol ar fi și un câștig strategic major pentru forțele rusești. Acest lucru le-ar permite să redistribuie mii de soldați mai la est pentru a se concentra pe noua ofensivă planificată acolo.

Moscova a afirmat că 1.026 de luptători ai Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina s-au predat în Mariupol, Kievul spunând că nu are informații în acest sens.

Într-un mesaj postat luni pe pagina lor de Facebook pușcașii din Mariupol au spus că li se termină muniția și sunt "înconjurați" de armata rusă: „Este moartea pentru unii dintre noi și captivitate pentru restul”.

Potrivit unui oficial local ucrainean din Mariupol, rușii ar vrea să organizeze o paradă de Ziua Victoriei în orașul distrus de forțele de invazie.