Zeci de soldați ruși ar fi suferit „simptome acute de expunere la material radioactiv” după ce ar fi săpat tranșee în Pădurea Roșie, zona extrem de radioactivă de la Cernobîl. După ce știrea s-a răspândit prin presa internațională, ucrainenii vin acum și publică imagini video cu tranșeele în care militarii armatei roșii s-au „adăpostit”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noi imagini publicate acum, după ce rușii au părăsit zona și forțele ucrainene au reușit să reia controlul asupra zonei de excludere Cernobîl, arată exact unde au fost săpate tranșeele rușilor.

În imagini se văd urmele unor tranșee săpate, urmele unor vehicule grele sau șenilate, precum și rămășițe de uniforme, gunoaie și resturi de focuri făcute din copacii doborâți, copaci și ei la rândul lor radioactivi.

Ştirea răspândită în urmă cu câteva zile de presa internațională relata că soldații ruși s-au îmbolnăvit după ce au fost expuși la radiații. Rușii ar fi prezentat ”simptome acute de expunere la material radioactiv”, în special după ce ar fi săpat tranșee în pământul radioactiv din zona Pădurii Roșii.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că va demara o anchetă.

Soldații ar fi fost transportați apoi în Belarus cu autobuze și internați într-un centru medical specializat. Mulți ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Pe lângă tranșeele săpate în solul radioactiv, rușii ar fi ridicat mult praf în aer când au trecut prin zonă cu blindatele grele.

Pericolele Pădurii Roșii

Zona împădurită a fost numită Pădurea Roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredințată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani.

Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.

---