Comisia pentru Învățământ, Cultură, Știință și Diversitate Culturală de pe lângă Consiliul Municipiului Sofia a decis ca spațiul verde din fața Ambasadei Rusiei la Sofia să devină o alee care să poarte numele “Eroii Ucrainei”. Decizia a fost luată cu 8 voturi „pentru”, 3 „împotriva” și o „abținere”, scrie BNT, citat de Rador.

La o ședință extraordinară pe această temă, consilierul municipal de la Partidul Socialist Bulgar (BSP) Kaloian Pargov, a întrebat dacă acela este cel mai bun loc pentru o alee cu un astfel de nume și dacă nu este o provocare inutilă.
Dr. Damian Gheorghiev, primarul cartierului în care se află află Ambasada Rusiei, a comentat că la administrație ajung semnale de la cetățeni care nu au fost de acord cu propunerea.
Veselin Kalanovski de la Bulgaria Democrată, care este unul dintre susținătorii propunerii, a subliniat că actul de denumire a aleii din fața Ambasadei Rusiei este un act uman, că nu este importantă suprafața, ci locul în sine și că propunerea pentru o asemenea alee în acest moment nu poate fi făcută într-un loc mai potrivit.
Cu 9 voturi “pentru” și 3 “împotrivă”, Comisia a adoptat o altă idee - denumirea grădinii de lângă Ambasada Rusiei de la Sofia după numele opozantului rus Boris Nemțov.
„Bulgaria Democrată” a cerut ca ambasadorul Rusiei la Sofia să fie declarat persona non grata
Printr-o declarație de la tribuna Parlamentului de la Sofia, formațiunea „Bulgaria Democrată” (BD) a condamnat masacrul civililor de către Rusia și a insistat ca Bulgaria să se alăture mai energic rezistenței lumii civilizate împotriva agresiunii ruse în Ucraina, scrie Dnevnik, citat de Rador.
Potrivit BD, regimul lui Putin comite crime de război ce dobândesc amploarea unui genocid și a cerut ca Bulgaria să sprijine, prin furnizarea de expertiză medico - legală, anchetarea crimelor de război militare ale armatei ruse, care sunt deja organizate nu numai de autoritățile ucrainene, ci și de ONU, Uniunea Europeană și alte organizații internaționale.
Partidul îndeamnă Bulgaria să sprijine noi sancțiuni europene, mai dure, împotriva Rusiei și să o declare pe ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, persona non grata, menționând că și comportamentul acesteia este contrar Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și aduce prejudicii demnității Bulgariei.
Ei amintesc, de asemenea, că drept răspuns la atrocitățile de la Bucea și din alte părți, țările partenere precum Germania și Franța au expulzat în total 75 de diplomați ruși, iar Lituania l-a expulzat și pe ambasadorul Rusiei.
Formațiunea a cerut din nou Bulgariei să înceapă să furnizeze Ucrainei arme și muniție pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruse și a crimelor de război pe care rușii le comit acolo.