Prim-ministrul Sloveniei, Janez Janša, redistribuie pe contul personal de Twitter o memă care ar explica modul în care a luat naștere simbolul „Z”, respectiv prin alianța simbolului folosit de partidele comuniste - secera și ciocanul - și svastica nazistă.

Janez JansaFoto: Jure Makovec / AFP / Profimedia Images

Nexta a redistribuit mema premierului sloven, comentând:

„Rusia consideră decizia Sloveniei de a reduce personalul ambasadei ruse extrem de iresponsabilă și neprietenoasă, a spus Ministerul rus de Externe. Premierul Sloveniei a postat următorul mesaj pe Twitter drept răspuns”:

Slovenia a anunțat marți că 33 de diplomați ruși vor fi expulzați, reducând astfel numărul personalului ambasadei ruse din Ljubljana de la 41 la 8.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a cerut la sfârșitul lunii martie tututor statelor să incrimineze folosirea literei „Z” pentru afișarea susținerii Rusiei în conflictul din Ucraina.

Folosită inițial pentru a marca tancurile rusești care intră în Ucraina, litera „Z” – despre care se crede că reprezintă „za pobedu” (pentru victorie) – a fost adoptată de ruși pentru a semnala aprobarea invaziei.