Departamentul american de Justiție a interceptat și distrus o rețea de computere infectate cu programe malware care pot fi folosite în atacuri cibernetice - botnet, controlată de GRU, agenția rusă de informații militare, relatează CNN. Ministrul american al Justiției Merrick Garland a spus că rușii au folosit în trecut „infrastructuri similare” împotriva țintelor ucrainene.

Hackeri rusiFoto: Dreamstime.com

Botneetul era controlată de o unitate din cadrul agenției de informații militare ruse GRU, cunoscută pentru atacuri cibernetice perturbatoare, cum ar fi atacurile cibernetice din 2015 și 2016, când 225.000 de ucraineni au rămas fără electricitate, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Botneturile au o gamă largă de potențiale utilizări, de la a face ca un site să nu mai funcționeze, până la atacuri cibernetice care fac computerele inoperabile. Nu este clar imediat ce fel de atacuri specifice au fost dejucate, dar Wray a spus că mii de întreprinderi mici din întreaga lume au fost infectate cu malware-ul GRU.

Oficialii americani au fost în alertă maximă pentru potențiale atacuri cibernetice rusești, în special după avertismentul recent al președintelui Joe Biden adresat oamenilor de afaceri că „capacitatea cibernetică a Rusiei este destul de importantă și urmează”.

„Guvernul rus a folosit recent o infrastructură similară pentru a ataca ținte ucrainene”, a spus Garland. „Din fericire, am reușit să distrugem această rețea înainte de a putea fi folosită. Datorită colaborării noastre strânse cu partenerii internaționali, am putut detecta infectarea a mii de dispozitive hardware de rețea”, a spus ministrul american al Justiției Merrick Garland.