Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe oligarhul rus Konstantin Malofeev de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, a anunțat ministrul american al Justiției Merrick Garland, relatează Reuters și AFP.

Merrick Garland, procurorul general al SUAFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Miliardarul a fost identificat de Trezoreria SUA drept una dintre principalele surse de finanțare pentru susținătorii ruși ai separatismului în Crimeea, iar acesta oferea sprijin material autoproclamatei „republici” Donețk din estul Ucrainei, potrivit lui Garland.

„După ce a fost sancționat de Statele Unite, Malofeev a încercat să evite sancțiunile folosindu-se de complici pentru a achiziționa și a conduce în secret instituții de presă din întreaga Europă”, a spus el într-o conferință de presă.

Garland a anunțat miercuri că Departamentul de Justiție a distrus cu succes un tip de rețea globală de computere infectate cu programe malware cunoscută sub numele de „botnet”, controlată de agenția rusă de informații militare cunoscută sub numele de GRU.

„Guvernul rus a folosit recent o infrastructură similară pentru a ataca ținte ucrainene”, a spus Garland. „Din fericire, am reușit să distrugem această rețea înainte de a putea fi folosită. Datorită colaborării noastre strânse cu partenerii internaționali, am putut detecta infectarea a mii de dispozitive hardware de rețea.”